Kwas laktobionowy w kosmetyce – pielęgnacja skóry suchej i wrażliwej

Masz problem z pielęgnacją skóry suchej lub wrażliwej? Kosmetyki z kwasem laktobionowym to preparaty, które stosowane są do złuszczania martwego naskórka i leczenia stanów zapalnych. Dowiedz się, czym jest kwas laktobionowy, jakie ma właściwości i dla kogo jest przeznaczony.

Kwas laktobionowy – czym jest?

Kwas laktobioniowy należy do grupy polihydrokwasów (substancji, które działają złuszczająco na skórę). Otrzymywany jest on w wyniku utleniania laktozy, a pod względem chemicznym jest połączeniem glukonolaktonu (nawilżającego związku chemicznego) i galaktozy (cukru). Kwas laktobionowy charakteryzuje się podobnymi właściwościami co kwasy z grupy AHA (naturalne kwasy występujące, np. w mleku czy owocach) – skutecznie złuszcza naskórek i odświeża cerę. W odróżnieniu od tej grupy kwasów jest on lepiej przyswajalny przez skórę, nie pozostawia podrażnień czy uczucia pieczenia po nałożeniu np. regenerującego kremu z kwasem laktobionowym.

Kwas laktobionowy – podstawowe działanie w kosmetyce

Kosmetyki bogate w kwas laktobionowy stosowane są głównie do regulacji procesów złuszczania martwego naskórka. Zarówno peeling, jak i krem z kwasem laktobionowym to preparaty, które skutecznie oczyszczają cerę z pozostałości skórnych, a dodatkowo stymulują produkcję kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry. Kosmetyki te stosowane są zarówno w profesjonalnych salonach kosmetycznych, jak i w domu. Regenerujący krem z kwasem laktobionowym wykorzystywany jest np. po zakończeniu leczenia sterydami w celu złagodzenia skutków ubocznych przyjmowanych leków. Kwas laktobionowy nie wykazuje żadnych właściwości fototoksycznych – dzięki czemu nadaje się do domowej, codziennej pielęgnacji twarzy, bez obaw o podrażnienia i zaczerwienienia skóry.

Kwas laktobionowy – właściwości

Kwas laktobionowy jest substancją bardzo przyjazną skórze – zwłaszcza suchej, wrażliwej i naczyniowej. Podczas używania kosmetyków z tym kwasem nie występuje uczucie pieczenia i świądu – nie pojawiają się również podrażnienia. Stosując np. krem regenerujący do skóry suchej i wrażliwej bogaty w kwas, zabezpieczysz swoją skórę dzięki wzmocnieniu bariery ochronnej. Kwas laktobionowy posiada właściwości, które:

złuszczają skórę,

łagodzą podrażnienia,

przyspieszają gojenie,

zwiększają elastyczność skóry,

nawilżają skórę,

rozszerzają naczynka,

poprawiają mikrokrążenie,

wygładzają skórę,

spłycają zmarszczki.

Kwas laktobionowy – dla kogo?

Regenerujące kremy z kwasem laktobionowym oraz peelingi zalecane są do stosowania nie tylko osobom, które mają cerę wrażliwą. Dzięki swoim właściwościom łagodzącym, przeciwzapalnym i leczniczym preparaty kosmetyczne znajdują szerokie zastosowanie w codziennej pielęgnacji twarzy dla cery:

dojrzałej,

naczyniowej,

suchej,

po zabiegach dermatologicznych np. po mezoterapii,

ze skłonnością do alergii i podrażnień.

Co ważne – kosmetyki z kwasem laktobionowym wykorzystywane są również do łagodzenia i leczenia stanów zapalnych różnego pochodzenia. Preparaty te znajdują zastosowanie w zwalczaniu, m.in. atopowego zapalenia skóry, trądziku różowatego czy łojotokowego zapalenia skóry.

Przeczytaj również:  Niech ogarnie Cię “Gorączka Złota” z BeGlossy

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o