Jak urządzić małą restaurację?

Urządzenie małej restauracji to nie lada wyzwanie. Ograniczona przestrzeń wymaga przemyślanej, spójnej koncepcji i ostrożnego doboru dodatków i dekoracji. Tymczasem, to również one zadecydują o tym, czy atmosfera panująca w Waszym lokalu, skłaniać będzie do odwiedzin. Jak zatem stworzyć klimatyczne, przyciągające wnętrze, gdy ogranicza Was metraż?

Przestrzeń = metraż?

By lokal był przestronny, nie musi być duży. Oczywiście, że najłatwiej zaaranżować pomieszczenia o sporej powierzchni, wysokich sufitach, szerokich drzwiach i wielkoformatowych oknach. Jeśli jednak Wasza przestrzeń jest niewielka, istnieją sposoby, by optycznie ją powiększyć. Choć czasem konieczne może być wyburzenie ścian działowych lub poszerzenie otworów drzwiowych, w większości przypadków wystarczy jednak dobór odpowiedniej kolorystyki, mebli i dodatków.

Najważniejszy jest klimat

To klimat restauracji sprawia, że chce się w niej przesiadywać godzinami. Jeśli chcecie zaaranżować klimatyczne wnętrze w stylu loft, zadbajcie o wykończenia i elementy wystroju nawiązujące do poprzemysłowych, fabrycznych budynków. Postawcie na biel, szarość i czerń rozświetloną wyrafinowanymi akcentami. W takiej restauracji idealnie sprawdzi się drewniana lub betonowa podłodze i surowe ściany z betonu lub cegły. Nie macie jej w swoim lokalu? Nie szkodzi – zastąpicie ją dekoracyjnymi panelami ściennymi, które wyjątkowo realistycznie imitują naturalne materiały.

Mniej znaczy więcej

Diabeł tkwi w szczegółach i to właśnie one nadają restauracji unikalny charakter. By stworzyć ustronne, loftowe wnętrze, pozostawcie widoczne elementy instalacji, surowe i minimalistyczne dekoracje. Przestrzeń rozświetlą postarzane, industrialne lampy i oprawy oświetleniowe imitujące zwieszane żarówki. Ścianę, na której znajdzie się menu, pomalujcie czarną tablicową farbą – to rozwiązanie będzie nie tylko estetyczne, ale także bardzo praktyczne! Stawiajcie na proste, drewniane meble, metalowe i szklane akcesoria. Pamiętajcie, że mniej znaczy więcej, a małe wnętrze łatwo jest przytłoczyć nadmiarem dodatków i dekoracji. Wybierając je, warto ograniczyć do kilku z charakterystycznym, dizajnerskim pazurem.

Nawet niewielką restaurację możecie zaaranżować tak, by przebywanie w niej było prawdziwą przyjemnością. Wystrzegajcie się ciasnoty i zagracenia, unikajcie namiaru. Minimalizm, który na dobre zagościł w polskich domach, zda egzamin również w niewielkiej restauracji. Ład i porządek, które w niej zapanują, sprzyjać będą relaksującym spotkaniom przy pysznej kawie i serwowanych przez Waszą kuchnię daniach.

Sprawdź najnowsze trendy z zakresu dekoracji ścian:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x