Kulinarny Sopot
Sopot znany jest głównie z licznych festiwali, najdłuższego drewnianego mola nad Bałtykiem oraz ‘Monciaka’, znanego chyba wszystkim deptaku przy ulicy Bohaterów Monte Cassino. Mało jednak jest znana druga strona Sopotu, a mianowicie kuchnia i specjały regionu. Zatrzymując się w tym pięknym mieście, warto wybrać Focus Premium Sopot, hotel zlokalizowany w sercu tej festiwalowej stolicy Polski. Jest to komfortowy obiekt, w którym odkryją Państwo nadmorskie specjały kuchni, takie jak pieczony dorsz bałtycki, czy też wyśmienity duszony sandacz w sosie śmietanowym.
Warto też spróbować innych bałtyckich przysmaków, takich jak łosoś, pstrąg, śledź, sandacz czy flądra. Aby poczuć nadmorski klimat, z pewnością należy zjeść taką rybę w budkach zlokalizowanych przy plażach. Swoisty klimat morza, mariny i przycumowanych grubymi linami łodzi, z pewnością podkreśli intensywny aromat świeżej bądź wędzonej ryby.
Warto też spróbować jedną z wielu serwowanych rodzajów zup. Jedną z najbardziej wyjątkowych jest ta, przyrządzana z łososia bałtyckiego, dorsza, szyjek rakowych i warzyw. Nadmorskie miejscowości to wbrew pozorom nie tylko ryby. Równie smacznymi propozycjami są zupa chlebowa, zupa grochowa oraz kartoflanka, czyli tradycyjna zupa ziemniaczana z dużą ilością boczku i kiełbasy. Na uwagę zasługują też dania kuchni Kaszubskiej – do tego regionu bowiem zaliczany jest Sopot.
Odnajdziemy tu dużo dziczyzny i sarniny oraz różnego rodzaju drób, taki jak kaczki czy kuropatwy. Na Kaszubach stworzono przepis na zupę czarninę, przygotowywaną z krwi gęsiej. Ten przysmak jest niezwykle specyficzny i zdecydowanie nie dla każdego, ale pytając rodowitego Sopocianina, z pewnością wróci on wyobraźnią do swojego dzieciństwa i przypomni sobie jak babcia gotowała czarninę na rodzinne święta.
Kuchnia pomorska to także słodkie niespodzianki! Kaszubskie gospodynie domowe serwują wypieki takie jak ciasto marchewkowe, babkę piaskową oraz wspaniały gdański tort czekoladowy. Ważną tradycją jest także smażenie pączków oraz tzw. chrustu. Popularnym rodzajem pasty do chleba jest okrasa –zmielone mięso gęsie wraz z tłuszczem, doprawiane aromatycznymi ziołami.
Chcąc zaznać różnorodności kuchni Sopockiej wystarczy zamieszkać w Focus Hotel Premium Sopot. Szef kuchni tego obiektu często zmienia propozycje w dodatkowym menu, oferując propozycje zgodne z sezonem na dany produkt czy porą roku. Dania komponowane są bowiem z uwzględnieniem sezonowości, na produktach od regionalnych dostawców. Dodatkowo lokalizacja Focus Hotel Premium Sopot sprawia, że bliskość lokalnych restauracji jest na wyciągnięcie ręki.
Przepyszna kuchnia, piękne hotele i masa atrakcji? Sopot zaprasza!