Kulinarne specjały prosto z Poznania

Poznań znany jest z dobrej kuchni. Mnogość restauracji, wyróżniających się na mapie kulinarnej Polski oraz charakterystyczne dania regionalne sprawiają, że stolica Wielkopolski jest obowiązkowym miejscem do odwiedzenia przez smakoszy.

Kto słyszał o sznece z glancem? A o pyrach z gzikiem? To chyba najbardziej znane potrawy typowo regionalne – pierwsze, które przychodzą na myśl, jeśli mowa o Poznaniu. Szneka z glancem, czyli słodka drożdżówka z lukrem, jest dostępna w każdej cukierni, których w Poznaniu jest bez liku. Co ciekawe, w mieście od kilku lat bardzo popularne są pączkarnie, których na samej słynnej ulicy Półwiejskiej jest aż pięć! Pyry z gzikiem natomiast, czyli nic innego, jak gotowane w mundurkach ziemniaki z odpowiednio przyprawionym twarogiem, są niezwykle lubiane jako danie obiadowe i można spróbować ich w wielu poznańskich restauracjach, również jako przystawkę.

Kolejna z potraw, z których słynie Poznań, to gęsina, serwowana z pyzami (którymi tu nazywane są bułki na parze) oraz modrą kapustą. Raz w roku gęsina ma nawet swoje święto – Gęsina na św. Marcina – kiedy to urodziny obchodzi najbardziej znana ulica w Poznaniu. Z tej okazji całe miasto zajada się chyba najbardziej znanymi w Polsce poznańskimi słodkościami, czyli Rogalami Świętomarcińskimi. Oryginalne powstają wyłącznie w Poznaniu, w cukierniach, które uzyskały certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Mamy więc swój unikat na skalę światową!

Ciekawym zwyczajem jest jedzenie golonki w Sylwestra – choć już mniej popularny, wciąż kultywowany jest wśród starszych pokoleń Poznaniaków.

Kulinarna mapa Poznania obfituje także w świetne restauracje, knajpki, kawiarnie i wszelakie punkty gastronomiczne. Prawdziwym koneserom dobrej kuchni polecamy restauracje prowadzone przez topowych Szefów Kuchni: A Nóż Widelec na ulicy Czechosłowackiej 133, Autentyk na ul. Grunwaldzkiej 248, Oskoma – ul. Golfowa 4 w Trzaskowie, Modra Kuchnia – Mickiewicza 18 czy Dąbrowskiego 42, którą znaleźć można pod adresem wskazanym przez nazwę. Wariacje na temat kuchni regionalnej, wyśmienite dania i najwyższa jakość obsługi – nie bez powodu Poznań jest jednym z ważniejszych miast w Polsce, jeśli chodzi o kuchnię właśnie. Godne polecenia są także Zielona Weranda na ul. Paderewskiego 7, z przepięknym roślinnym wystrojem czy Charlotta Restaurant – ul. Świętosławska 12. Stary Rynek również obfituje w restauracje i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Szczególnie znanymi pod kątem kulinarnym są, wspomniana wcześniej, ulica Święty Marcin oraz dzielnica Jeżyce. Warto wybrać się na dłuższy spacer, zagubić się w poznańskich uliczkach i chłonąć atmosferę miasta, zatrzymując się w jednej z setek knajpek, oferujących różnorodną kuchnię, także regionalną.

Wielbicielom słodkości polecamy natomiast szczególnie ogromnie lubianą lodziarnię Kolorowa, mieszczącą się przy zbiegu ulic Gwarna i 27 Grudnia. Podpowiadamy – to tam, gdzie kolejka ciągnie się przez kilkaset metrów. Gwarantujemy, że warto zaczekać! Każdy smak to niebo w gębie, ale Snickers… takich lodów nie zjecie nigdzie więcej!

Na koniec bardzo znany adres wśród lokalsów, zdradzamy go na własną odpowiedzialność – polecamy wpaść na szybki obiad do Dziadka na ul. Szkolnej. Jedno słowo – schabowy! Dziadek nakarmi każdego głodnego, serwując typowo polskie i typowo poznańskie obiady. A z pełnym brzuchem można ruszać na dalsze zwiedzanie Poznania!

A czy wiecie, że w Focus Hotel Poznań również zjecie pysznie i z elementami kuchni regionalnej? Goście szczególnie upodobali sobie tutejszą kaczkę, podawaną z pyzami i kapustą modrą – ilość zamawianych dań mówi sama za siebie. Warto wybrać ten hotel, łącząc przyjemne z pożytecznym, czyli wypoczynek z dobrym jedzeniem! Zapraszamy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x